Duurzaam

Je huis verduurzamen met zonnepanelen!
Duurzaam is de trend en veel Nederlanders zijn dan ook op zoek naar manieren om hun huis te verduurzamen. Zonnepanelen zijn een groene én rendabele manier om jouw huis voor de lange termijn duurzamer te maken. Met zonnepanelen voorzie je jouw eigen huis van groene energie en dat zie je terug op de meterkast en energierekening.

Gemeenten en provincies dragen graag bij aan verduurzaming en bieden daarom vaak een duurzaamheidslening aan inwoners die hun huis willen verduurzamen. Met de duurzaamheidslening kun je energiebesparende maatregelen doorvoeren aan jouw woning zonder dat je eigen spaargeld moet aanbreken.

De experts van Eco Solar Energy geven antwoord op de meest gestelde vragen over duurzaamheid, groene energie en zonnepanelen.

Waarom zonne-energie beter is voor het milieu
Zonne-energie is de meest groene, schone en duurzame energie die er bestaat. Het grootste deel van de energie die we in Nederland gebruiken wordt opgewekt door fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen. Bij de verbranding van deze brandstoffen komt CO2 vrij. Dit draagt sterk bij aan de klimaatverandering en milieuvervuiling. Daarnaast raken de bronnen om deze stoffen te winnen uitgeput en moeten ze dit daarom importeren uit het buitenland. De verscheping hiervan gaat dan ook weer ten koste van het milieu. Niet zo gek dat veel particulieren en bedrijven manieren gaan zoeken om hun energie lokaal en duurzaam te winnen. Door middel van zonnepanelen is de oplossing simpel en betaalbaar geworden!

Waarom zonnepanelen duurzaam zijn
Zonnepanelen maken geen gebruik van brandstoffen en vervuilen de lucht dus niet omdat zij deze stoffen niet uitstoten. Daarnaast maken zonnepanelen geen gebruik van andere milieuvriendelijke en duurzame energie zoals biomassa of water en wordt er dus niets in het milieu aangetast of opgebruikt. De enige nodige factor is de zon!

Zo lang deze regelmatig blijft schijnen doen de zonnepanelen hun werk. De zonnepanelen werken echter ook met indirect licht, dus als de zon niet direct op de panelen schijnt. De zonnecellen in de zonnepanelen maken direct stroom aan en dus van de energie van de zon wordt niets verspild. Zonnepanelen behoeven ook bijna geen onderhoud, wat ook weer bijdraagt aan de duurzaamheid.

5 praktische tips om jouw huis te verduurzamen
Stop het sluipverbruik
Sommige apparaten – denk aan computers, televisies en stereo-installaties – gebruiken energie zonder dat we ze actief gebruiken. Zet deze apparaten daarom altijd uit in plaats van op stand-by en trek de stekkers eruit als je ze lang niet gebruikt. Je kunt ook stekkerblokken aanschaffen met een aan/uit schakelaar zodat je met één druk op de knop meerdere apparaten kunt uitschakelen. Daarnaast is het slim alle gloeilampen te vervangen voor Ledlampen. Deze verbruiken veel minder energie en zijn dus beter voor het milieu.

Leer kleine nieuwe gewoontes aan
Een duurzamere wereld begint bij kleine aanpassingen. Zet de thermostaat standaard één graad lager dan je normaliter doet, draai de verwarming een uur voordat je naar bed gaat al uit en let op lampen die onnodig aan staan. Grote energiebesparingen doe je bijvoorbeeld door de droger minder te gebruiken, minder vaak in bad te gaan en kort te douchen.

Investeer en profiteer
De meest zuinige energie die er bestaat is zonne-energie. Door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen wek je je eigen groene stroom op. Met deze investering bespaar je gegarandeerd op jouw energierekening. Tevens verhoog je de waarde van je huis. Bovendien draag je voor langere tijd bij aan een beter milieu. Zonnepanelen gaan namelijk meer dan 25 jaar mee!

Schaf een warmtepompboiler aan
Nog meer uit de zon halen? Een warmtepompboiler is een aanvulling voor wie al zonnepanelen heeft. Een warmtepompboiler is aangesloten op de CV-ketel en maakt gebruik van omgevingslucht in de woning om water op te warmen. Hierdoor verbruik je minder gas, wat gunstig is voor je portemonnee en het milieu. Zonnepanelen kunnen aangesloten worden op de warmtepompboiler, zodat de elektriciteit op een groene manier wordt geleverd en de zon een deel van jouw energierekening betaalt. Met zonnepanelen en een warmtepompboiler dus een lagere energierekening en een lagere gasrekening.

Isoleer je woning
Wie in een nieuwbouwhuis woont hoeft vaak niet veel meer aan isolatie te doen. Woon je in een wat oudere woning? Dan kan het laten isoleren van het dak, de vloer en de spouwmuren helpen om energie te besparen en daarmee het milieu te helpen. Zelf kun je ook aan de slag met verduurzamen door het plaatsen van tochtstrippen op deuren en radiatorfolie achter de verwarming.

Voordelen zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen op een rijtje:
* Het licht en de warmte van de zon is gratis. Men hoeft hier dus geen extra kosten voor te maken.
* Zonne-energie is schoon, omdat er geen schadelijke stoffen (bijvoorbeeld het broeikasgas CO2) worden uitgestoten, wat wel gebeurt bij het opwekken van elektriciteit of warmte door middel van verbranding van fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie of kolen.
* Door het gebruik van zonne-energie is men niet, of in elk geval minder, afhankelijk van olieproducerende landen.
* Overal ter wereld is voldoende dag- en zonlicht, zodat deze vorm van energie overal kan worden toegepast.
* De installatie en het onderhoud van een systeem om zonne-energie mee op te wekken is niet alleen veilig, maar ook duurzaam.
* Het opwekken van zonne-energie veroorzaakt geen geluidsoverlast. Het zonnepanelen systeem werkt geheel geruisloos en kan dus overal worden ingezet.
* Het transport van fossiele brandstoffen en de winning ervan zal minder worden naarmate men meer energie opwekt met behulp van de zon. Dit betekent minder vervuiling door vrachtwagens, treinen en schepen die deze goeden moeten vervoeren. Bovendien kunnen, de vaak gevaarlijke, mijnen worden gesloten.
* Zonne-energie veroorzaakt geen afval waarvoor, zoals bij kernenergie, op lange termijn een oplossing dient te worden gezocht.
* Zonne-energie is op veel manieren inzetbaar. Niet alleen om gebouwen mee te verwarmen of om elektriciteit te produceren, maar ook als aandrijving voor voertuigen of apparaten.

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van uw huis/bedrijfspand of al klant bij ons en heb je een vraag? Wij helpen je graag verder!

PARTNERS

Eco Solar Energy werkt uitsluitend met kwaliteitsproducten. Al onze producten zijn TUV gecertificeerd. De merken omvormers waarmee wij werken: Solar Edge, Enphase, Growatt, GoodWe, SMA.